vrijdag 11 december 2009

Het nut van de gevangenis.

Aansluitend bij mijn artikel over de geschiedenis van de gevangenis wou ik nog de volgende bedenkingen maken.

Als we naar de huidige samenleving kijken zien we dat de misdaad en criminaliteit niet zijn afgenomen, integendeel. Het uitzicht op een (levens-)lange gevangenisstraf schrikt potentiële misdadigers niet af om hun daden te stellen. De gevangenissen zitten toch overvol, de straffen die worden uitgesproken zijn soms zeer mild (iemand die vluchtmisdrijf pleegt na het aanrijden van twee meisjes krijgt slecht een boete, een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden) en de daders worden ook steeds jonger. Wat zijn de alternatieven? Het is duidelijk dat de criminelen niet oppakken en gewoon hun gang laten gaan geen mogelijkheid is.

Idealistisch gezien zou een straf moeten dienen om:

- te compenseren: een compensatie die evenwichtig is met de misdaad.
- te rehabiliteren: rehabilitatie zodat de persoon terug kan integreren in de maatschappij, met het vooruitzicht dat hij beter zal functioneren dan voordien.

Bij compensatie kan men bijvoorbeeld verstaan: het terugbetalen van gestolen voorwerpen. Vaak echter is volledige compensatie aan de slachtoffers onmogelijk: men kan doden niet terugbrengen, daarom zal de dader vaak ter rehabilitatie worden opgesloten in de gevangenis.
Tijdens deze rehabilitatie moet men de persoon in kwestie afgescheiden houden van de maatschappij, omdat hij op dat moment niet goed functioneert. Hier komt dan de "gevangenis" kwestie naar boven. Echter, het systeem zoals het nu is, heeft enkele grote nadelen. Men sluit de dader wel af van de maatschappij, maar men werkt ondertussen niet aan rehabilitatie, men verwacht dat de persoon, door opgesloten te worden, zichzelf wel zal verbeteren, wat vrijwel nooit het geval is, integedeel zelfs.

Bovenstaande doelstellingen zijn dan ook meer idealistisch dan realistisch. Rehabilitatie is heel subjectief: hoe weet je of de gedetineerde inderdaad functioneel zal kunnen deelnemen aan de maatschappij? Er is nog geen manier om een menselijke geest (hier bedoeld als persoonlijkheid/karakter/morele waarden/...) te meten, en er is dus nog geen sluitende manier om te oordelen wanneer iemand wel of niet kan functioneren in een maatschappij. Dit zal ook voor heel lange tijd zo blijven, dus momenteel moeten we het stellen met benaderende technieken, die echter vaak fout kunnen zijn. Daarom ook dat het vaak geen deel uitmaakt van de straffen die wij, als maatschappij, opleggen. Gevangenissen zijn geen goede oplossing, maar gezien de beperktheid van onze middelen is het momenteel wel de enige.

2 opmerkingen:

  1. Mijn vraag zou zijn: Hoe kan een persoon rehabiliteren als hij bijvoorbeeld 25 jaar heeft gekregen? Denk maar eens wat er allemaal in 25 jaar kan gebeuren. De vooruitgang van de wereld: internet, gsm, computer, i-phone, i-pod, mp3, mp4,... en ga zo maar door. Hoe kan men verwachten dat iemand achter tralies nog mee kan met de wereld? Mijn moeder kan met de meeste dingen niet meer mee en ze krijgt zelfs nog les van mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben akkoord met wat je zegt,nl. de gevangenisen zijn overvol. Ik vind dat er meer gebruik zou moeten worden gemaakt van de "enkelband" voor de lichte criminelen en dat die personen ondertussen ook nog een werkstraf zouden moeten krijgen(sneeuw opruimen, parken en bossen onderhouden bv.) Persoonlijk vind ik dat alle zware criminelen (verkrachters,moordenaars,..)nooit meer vrij zou moeten komen en zware arbeid zouden moeten verichten zoals de fransen dit hebben gedaan in Guyana.
    Dit klinkt nu misschien een beetje cru maar ik ben op bezoek geweest in de gevangenis in Brugge en ik moet zeggen, volgens mijn bescheiden mening is dat daar nog niet zo slecht: bibliotheek, kappel, sportzaal, zaal om film te zien...

    BeantwoordenVerwijderen